Munteenheid in Dahab - Egypte

Informatie over geld in Dahab, banken, geldautomaat en fooien.

Munteenheid in Dahab

Egyptische Pond - Info & Wisselkoers

Informatie over geld in Dahab

De officiële munteenheid in Egypte is de Egyptische pond (LE) in het Arabisch “Guinee”. Een pond bestaat uit 100 piasters (pt). De meest voorkomende bankbiljetten zijn die van 5 LE, 10 LE, 20 LE, 50 LE, 100 LE en 200 LE. Daarnaast zijn er munten van 1 LE en 50 pt.

Het is handig om kleinere bankbiljetten van 5 LE, 10 LE en 20 LE zoveel mogelijk te bewaren voor kleine uitgaven in een supermarkt, een bazaar of het nemen van een taxi. Grote bankbiljetten van 100 of 200 LE zijn soms moeilijk of helemaal niet te wisselen wat betekent dat je bij het afrekenen van een aankoop soms lang moet wachten terwijl de verkoper bij zijn collega's probeert te wisselen.

Er zijn verspreid over Dahab meerdere geldautomaten die behalve als pinautomaat ook als wisselautomaat voor eurobiljetten fungeren. Geld pinnen kan met bankpas of creditkaart, het maximum bedrag is 3000 LE. Aan de rand van Dahab is een aantal grotere banken zoals de National Bank of Egypt en de CIB Bank. De openingstijden zijn gewoonlijk 09:00 - 14:00 uur, vrijdags gesloten.

TIP

Check voor vertrek naar Dahab of je bankpas op WERELD staat ingesteld, anders kun je geen geld pinnen. Als het niet lukt een groter bedrag te pinnen, bijv. 2000 of 3000 LE, probeer het dan nogmaals met een kleiner bedrag, bijv. 500 LE, dat lukt vaak wel. Als het nog steeds niet lukt probeer het dan bij een automaat van een andere bank.

Het is altijd handig een bedrag in euro's achter de hand te houden en niet alleen op de pinautomaten te vertrouwen omdat storingen en elektriciteitsuitval regelmatig voorkomen. Eurobiljetten kunnen dan bij de bank gewisseld worden.

Fooi geven (Bakshish ‏بخشش‎)

Veel gasten vragen ons, wat gebruikelijk is om als fooi te geven. Net als in Nederland is het hier ook gebruikelijk om in een restaurant een fooi achter te laten. 10% van het bedrag op de rekening is een goede richtlijn, als het gesmaakt heeft uiteraard. Soms is er al een "Service Charge" aan de rekening toegevoegd, maar ook dan is het een aardig gebaar om het bedrag af te ronden.

In de meeste hotels en duikcentra staan tip-boxen waarin je aan het einde van de vakantie een fooi kunt doen.

Over het algemeen is het beter om geen euro munten als fooi te geven omdat deze moeilijk te wisselen zijn. Het is handig pondbiljetten van kleine bedragen zoals 5 en 10 pond apart te houden om deze als fooi te geven.

Een klein bedrag kan soms wonderen doen.

Actuele Wisselkoers

Hier vind je de actuele wisselkoers van Euro of Dollar naar Egyptische Pond (EGP).