The Blue Hole Dahab

De Blue Hole is een beroemde maar ook beruchte duikplek in Dahab

Blue Hole Dahab

Beschrijving van duikplaats "Blue Hole" in Dahab

De Blue Hole is een beroemde maar ook beruchte duikplek in Dahab, vanwege de duikongevallen die hier jaarlijks weer gebeuren. De Blue Hole ligt 5 kilometer ten noorden van Dahab, per jeep in ca. 20 minuten bereikbaar.

Bijna alle duikers die naar Dahab komen, hebben wel eens van de Blue Hole gehoord en willen er graag een keer duiken. Het is een groot gat in het rifplateau, van ongeveer 80 meter doorsnede blauwe met een diepte van ongeveer 110 meter.

Op een diepte van meer dan 50 meter bevindt zich ‘The Arch’, een kathedraalachtige doorgang die de rifwand met de open zee verbindt. Juist deze boog, de Arch, maakt de Blue Hole zo ‘berucht’. Er gebeuren hier af en toe duikongevallen. Duikers worden verleid onder deze Arch door te duiken, terwijl ze niet de juiste kwalificaties of het juiste materiaal hebben. Ze zijn slecht voorbereid, duiken bijvoorbeeld met een enkele tank, onveilig en dit heeft wel eens een fatale afloop. Daarom is een duik onder Arch door alleen geschikt voor goed opgeleide en voorbereide tech-divers.

Iets ten noorden van de Blue Hole is nog een ingang, bekend als El Bells. Op weg naar El Bells zie je in de rotsen een aantal gedenkstenen van duikers, die verongelukt zijn.

El Bells is een gedeeltelijk open ‘schoorsteen’, een kaarsrechte, verticale opening in het rif, waardoor je kunt afdalen om een drift-duik naar de Blue Hole te maken. Na de afdaling door de ‘schoorsteen’ duik je langs een prachtige koraalwand, die onder je eindeloos loodrecht verder naar beneden gaat. Indrukwekkend.
El Bells heet waarschijnlijk zo, omdat sommige duikers die hier afdalen met hun tank de zijwanden raken, wat klinkt als bellen. Men zegt ook dat de naam te danken is aan de vorm van de ‘schoorsteen’, deze doet denken aan de klokkentoren van een kerk.

De koraalwand is mooi van kleur, er zijn verschillende overhangen, harde en zachte koralen, waaierkoralen en er is veel visleven. Ook als je naar links kijkt, in de ‘blue’ schieten er regelmatig verschillende vissen voorbij, makrelen, tonijnen, zo nu en dan een schildpad, of zelfs een haai.

De koraalwand leidt naar een ‘koraalzadel’, dat de ingang is naar de Blue Hole. Het einde van de drift duik gaat langs de koraalwand van de Blue Hole, of door het midden. Je bent dan aan alle kanten omgeven door blauw. Vanwege het mooie koraal, de indrukwekkende rifwand en de dieptes in de Blue Hole, is het een populaire duikplek, die voor zowel recreatieve duikers als technische duikers een bijzondere beleving is. Dus een (veilige) duik in de Blue Hole of van El Bells naar Blue Hole kunnen we iedereen aanraden!

Blue Hole Dahab

  • 28°34'20"N, 34°32' 14"O
  • 25 minuten rijden
  • 110 meter maximale diepte