Katharinaklooster en Mozesberg

UNESCO Werelderfgoed sinds 2002

Katharinaklooster - Zuid Sinai

Katharinaklooster & Mozesberg

Katharinaklooster

UNESCO werelderfgoed sinds 2002
Locatie: 28°33'21"N, 33°58' 33"O


Highlights

  • 1540 m boven de zeespiegel
  • 1450 jaar oude deur van Justianus I
  • collectie unieke handschriften
  • prachtige Ikonengalerij


Openingstijden:
9-12 uur dagelijks geopend, behalve vrijdag, zon- en orthodoxe feestdagen. Neem voor vragen CONTACT met ons op.

Katharinaklooster

Op deze ruim 2200 meter hoge berg ontving de profeet Mozes volgens de overlevering de tien geboden. Aan de voet van deze tot de verbeelding sprekende plaats bevindt zich nog altijd het Katharinaklooster.

Gebouwd als een onneembare vesting ligt het Katharinaklooster in het hart van de Sinai. Door de eeuwen heen voor plundering en vernieling beschermd door Turkse sultans, Egyptische koningen, Napoleon en zelfs door de profeet Mohamed. In het jaar 324 liet Keizerin Helena een kapel bouwen op de plaats waar de Brandende Braamstruik zou hebben gestaan. 209 jaar later liet Keizer Justianus I het klooster bouwen ter bescherming van de monniken die deze kapel als bedevaartsoord beschouwden.

De Basiliek van het klooster kom je binnen door een 1450 jaar oude deur die Justianus I heeft laten plaatsen. In de Basiliek zijn iconen te vinden van onschatbare waarde.

Een andere goed bewaarde schat is de collectie unieke handschriften uit de oertijd van het Christendom. Naast het Vaticaan bezit het klooster de waardevolste verzameling geschriften van de wereld. Daaronder ook de Codex Siniaticus, een handgeschreven Bijbel uit de vierde eeuw.

Jaarlijks bezoeken duizenden mensen het klooster. De Basiliek, het Knekelhuis en natuurlijk de Braamstruik kunnen bezichtigd worden. De bibliotheek is niet toegankelijk voor het publiek. De prachtige Ikonengalerij kun je bezichtigen voor omgerekend 10 Euro p.p.

We wijzen je graag op het volgende

We bieden de dagtrips en safari's alleen aan als aanvulling op een door ons geboekte reis of in combinatie met een hotel- of appartementreservering.

Katharinaklooster

Trip duur: 08:30 tot ca. 14:00 uur

De autorit door het indrukwekkende landschap van de Sinai duurt ca. 1,5 uur. De toegang tot het Katharinaklooster is gratis, voor omgerekend 10 euro kun je de galerij met eeuwenoude en wereldberoemde ikonen bezoeken. Tijdens deze trip bezoek je alleen het klooster.


30 € per persoon
(bij 4 deelnemers)

Katharinaklooster & Mozesberg

Trip duur: 22:30 tot ca. 13:00 uur

Na aankomst in St. Catherine loop je onder begeleiding van je Bedoeïenengids de Mozesberg op om vanaf de top de zonsopgang te beleven. Na de afdaling heb je uitgebreid de tijd om het Katharinaklooster te bezoeken. Voor deze trip moet je beschikken over een goede conditie.


50 € per persoon
(bij 4 deelnemers)

Locatie

Het Katharinaklooster, evenals het plaatsje Saint Catherines en de Mozesberg liggen in het centrum van Zuid-Sinaï. Vanuit Dahab is het met de auto anderhalf uur rijden naar het klooster.

Openingstijden

Dagelijks van 9:00 - 12:00 uur, behalve vrijdag, zondag en (Grieks Orthodoxe) feestdagen. Een deel van het klooster, de basiliek, het knekelhuis en de tuinen zijn opengesteld voor het publiek. De bibliotheek is niet vrij toegankelijk. Zeer de moeite waard is de Ikonengalerij, de toegang hiervoor is niet gratis.

Entreekosten

De entree voor het Katharinaklooster is gratis. Een bezoek aan het kleine museum met de Ikonengalerij kost omgerekend ca. 10 Euro. Bij aankomst in Saint Catherine Protected Area betaal je 60 LE (ca. 3 €) per persoon.

Klimaat & Kleding

Het klooster ligt op een hoogte van 1570 m en de Mozesberg is 2280 m hoog. Daarom is warme kleding (zelfs tijdens de zomermaanden) belangrijk. Voor de klim naar de top van de Mozesberg zijn goede wandelschoenen noodzakelijk. Let erop dat je gepaste kleding draagt in het klooster, schouders en knieën bedekt. Wie te "bloot" is aangekleed wordt door de monniken vriendelijk verzocht een omslagdoek van het klooster te dragen.

Trees for All

Voor iedere geboekte reis planten we in jouw naam twee bomen bij Trees for All. Deze stichting herstelt bestaande bossen en plant bomen in Nederland en andere delen van de wereld. Zo maken we je reis een stukje duurzamer door een deel van de CO2 uitstoot te compenseren. We planten de bomen aan het einde van je reis en je ontvangt daarvan een certificaat.